Wereld van de Kunst is precies wat het zegt dat het is: we leven in een wereld vol kunst, die altijd een emotie oproept. Kunst doét iets met je: het laat ons bewonderen, verwonderen, verbazen, irriteert ons, maakt nieuwsgierig of maakt ons vrolijk. Wereld van de Kunst laat u hier via cursussen, lezingen, kunstreizen en rondleidingen graag mee kennis maken!

In het filmpje hierboven een uitleg van directeur Ralph Keuning van Museum de Fundatie (Zwolle) bij de  actuele tentoonstelling 'Werner Tübke, Meesterschilder tussen oost en West'. In de DDR was Tübke (1929-2004) één van de meest gevierde schilders, en was met Bernard Heisig en Wolfgang Mattheur oprichter van de Leipziger Schule.  In 1976 ontving hij de belangrijkste opdracht uit de kunstgeschiedenis van de DDR, toen hem gevraagd werd in Bad Frankenhausen een panorama te schilderen over de 'Vroege burgerrevolutie in Duitsland', één van de grootste schilderijen ter wereld. Toch was hij geen propagandakunstenaar. Door actuele onderwerpen te vertalen naar tijdloze allegorieën, geschilderd in een renaissancistische of maniëristische stijl, tilde hij zijn kunst boven de politieke situatie uit. Hierdoor staat zijn kunst ook na de val van de muur nog fier overeind.


Lezingen over Auguste Rodin of Werner Tübke zijn aan te vragen via deze website


Cursusprogramma voorjaar 2017:


v.a. 8 mei cursus De culturele rijkdom van Europa (Groningen, 5x, via Seniorenacademie)


v.a. 27 mei lezingenThe Great Liao (Assen, Drents Museum ea, via Vrije Academie)


3 juni rondleiding Maarten Baas (Groninger Museum, via Vrije Academie)

11 juni, 20 juli lezing Maarten Baas (Groninger Museum, via Vrije Academie)
19-24 juni Reis Napels (via Asgard Reizen)

04-09 juli Reis Florence (via Asgard Reizen)

24-29 oktober Reis Rome (via Asgard Reizen)

Zie voor meer cursussen en lezingen de Agenda

 

Professionele kunstlezingen en -cursussen
Kunstreizen naar de mooiste steden
Rondleidingen in musea en stadswandelingen
Like ons op facebook voor extra info vanuit de kunstwereld! 
Nieuwsbrief ontvangen

Ed van der Elsken Ed van der Elsken was een unieke figuur. Als straatfotograafging hij in steden als Amsterdam, Hong Kong en Parijs op ziek naar zelfbewuste mansen, mooie meisjes en tegendraadse jeugd. Hij wist met zijn foto's de tijdsgeest te vangen en te beïnvloeden.Hij werd in 1956 bekend met zijn fooboek Een liefdesgeschiedenis in Saint-Germain des Prés, een op zijn eigen leven geïnspireerde fotoroman over een groep jonge bohémiens die doelloos rondhangt in Parijs. Er zouden meer dan 20 fotoboeken en films volgen. De tentoonstelling geeft een overzicht over van der Elsken's leven en werk en is te zien t/m 21 mei 2017 in het Stedelijk Museum, Amsterdam.
In 1956 verwierf de jonge Van der Elsken internationale roem met Een Liefdesgeschiedenis in Saint Germain des Prés, een op zijn eigen leven geïnspireerde fotoroman over een groep jonge bohemiens die doelloos rondhangt in het naoorlogse Parijs - See more at: http://www.stedelijk.nl/tentoonstellingen/ed-van-der-elsken-de-verliefde-camera#sthash.Y3XowdLS.dpuf
In het hart van de renaissance

Rafaël en Giovanni Bellini, Titiaan en Tintoretto: van 12 februari t/m 18 juni 2017 zijn werken van enkele van de allergrootste kunstenaars van de Italiaanse renaissance te zien in Enschede. Het Rijksmuseum Twenthe toont een tentoonstelling van vijfenveertig topstukken van zestiende-eeuwse Italiaanse schilderkunst. In de 15e eeuwse renaissance verspreidt de bijbehorende schilderkunst zich vanuit Florence en Rome over het noorden van Italië, van de grote steden Venetië en Milaan tot kleinere zoals Bergamo, Cremona en Brescia. Daar ontstaat een veelzijdige kunstproductie van buitengewoon hoge kwaliteit. Blikvanger in de expositie is een werk van Rafaël, van wiens hand in Nederlandse collecties geen enkel werk aanwezig is. Omstreeks 1505 beschilderde hij het kleine paneel met een aangrijpende voorstelling van een halffiguur van Christus. te zien t/m 18 juni 2017.